Burgemeester van Enschede bezoekt Dalian en tekent MOU

Burgemeester van Enschede bezoekt World Economic Forum in Dalian en tekent MOU met de burgemeester van Dalian

Overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen vormen de toekomst van zaken en samenleving. Samenwerking tussen de publieke en private sectoren is nodig om de ingewikkelde mondiale uitdagingen van vandaag te kunnen aanpakken - economisch, politiek, maatschappelijk en op het gebied van milieu. De jaarlijkse bijeenkomst van de New Champions (AMNC), georganiseerd door het World Economic Forum, biedt een platform voor deze verschillende partijen om samen te komen.

Dit jaar kwamen bijna 2000 deelnemers uit 90 landen tussen 27-29 juni 2017 in Dalian samen. Het hoofdthema van het AMNC dit jaar was: Hoe kan groei mogelijk worden gemaakt, terwijl inclusiviteit wordt gewaarborgd? Met andere woorden, hoe kunnen innovatie, wetenschap en technologie worden ingezet zodat ze de samenleving als geheel het meest van voordeel kunnen zijn?

Het creëren van een compacte, aangesloten en gecoördineerde stad is ook een doel van burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen. Hoewel het zijn eerste bezoek aan Dalian was, is Dalian geen onbekende plek voor Enschede. De twee steden hebben al acht jaar een intensieve samenwerking op het gebeid van economie, onderwijs en cultuur. "Dalian is enorm vergeleken met Enschede en de regering heeft zich de afgelopen decennia daarop aangepast. Op de Chinese schaal is Dalian echter een middelgrote stad die net zo hard moet werken als ons t.a.v. het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent. "

Deze uitdagingen stonden ook op de voorgrond gedurende Dhr. van Veldhuizen's deelname aan het World Economic Forum. Op de eerste dag was hij een van de sprekers in een panel over duurzame en leefbare steden en circulaire economie. "Men moet snel toegang krijgen tot steden tegen minimale kosten, zich gemakkelijk kunnen verplaatsen, een veilig huis en gezonde leefomgeving hebben en jezelf kunnen ontwikkelen. Steden kunnen deze universele zaken collectief aanpakken."

In het geval van Dalian en Enschede is er voldoende ruimte voor uitwisseling en van elkaar te leren. De heer Van Veldhuizen noemde dat sommige ervaringen die Chinese steden doormaken ook door West-Europese landen zijn doorgemaakt. Bovendien zoeken landen in de hele wereld naar oplossingen of manieren om duurzame, inclusieve steden te creëren. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van sensoren in openbare ruimten, koeriersdiensten met drones, het delen van auto's en slimme fietsconcepten. Deze kunnen niet alleen leiden tot een enorme vermindering van de benodigde ruimte, maar ook slimme, innovatieve en aantrekkelijke stedelijke gebieden creëren.

Naast deelnemen aan het World Economic Forum, ondertekende Dhr. van Veldhuizen ook een MOU  ondertekend met de burgemeester van Dalian Xiao Shengfeng. Deze MOU versterkt de samenwerking van de zusterstad, die in 2009 is gestart, nog verder. Naast de bestaande samenwerking op het gebied van onderwijs en cultuur zijn andere belangrijke thema's ouderenzorg, gezondheidszorg en slimme steden en sport.

Vooral ouderenzorg is een onderwerp waar Nederland en China actief samenwerken. De Chinese bevolking is snel aan het verouderen en families kunnen niet in staat zijn zichzelf te verzorgen zoals ze traditioneel gewend zijn. Daarom zoekt China oplossingen en innovaties die veilige en gezonde omgevingen voor de Chinese ouderen kunnen creëren. De heer Van Veldhuizen wees erop dat de Nederlandse organisatie Buurtzorg bijvoorbeeld al in verschillende Chinese steden is begonnen.

Terugblikkend op het World Economic Forum en de vergaderingen in Dalian, is Dhr. van Veldhuizen erg blij. "We kunnen zien dat Oost en West echt samenkomen. Het blijkt dat steden wereldwijd ongeveer dezelfde uitdagingen hebben. De oplossing die je zoekt bestaat vaak ergens anders al. Dat is zeker een van de belangrijkste lessen die ik van deze speciale en inspirerende week mee terugneem. Je kunt zoveel leren van je partners over de hele wereld! "