Duurzaamheid en energietransitie

Duurzaamheid is iets waar Purmerend op sommige onderdelen in vooroploopt, en in andere graag koploper wil worden.  Zo is 75% van de woningen in Purmerend al aangesloten op de stadsverwarming, en is de Stadsverwarming Purmerend het meest duurzame warmtebedrijf: op jaarbasis worden vele tonnen CO2 bespaard. Purmerend begint daarnaast als eerste in Nederland met een energietransitie: 77 bestaande woningen worden aardgasvrij gemaakt.
    
Dat Purmerend actief met duurzaamheid aan de slag is zie je bijvoorbeeld op het stadhuis of het theater. Het dak van het stadhuis ligt vol met zonnepanelen, en het theater heeft een groen dak. Ook beschikt de gemeente over een denktank duurzaamheid die bestaat uit een vertegenwoordiging van bedrijfsleven en overheid. De denktank adviseert de gemeenteraad gevraagd, maar ook ongevraagd, over het onderwerp duurzaamheid. Het grote voordeel van de denktank is dat zoveel mogelijk organisaties bij het onderwerp worden betrokken en duurzaamheid meer gaat ‘leven’. En door met elkaar samen te werken, kan er nog meer bereikt worden.

Bedrijven duurzaamheid Purmerend
Gezien de focus van Purmerend op duurzaamheid en energietransitie is het niet vreemd dat er verschillende vooruitstrevende bedrijven op het gebied van duurzaamheid in Purmerend gevestigd zijn. Denk hierbij aan:

BioWarmteCentrale de Purmer
Ruim driekwart van de gebouwde omgeving binnen de gemeente Purmerend is aangesloten op het duurzame warmtenet van stadsverwarming Purmerend. De warmte komt grotendeels van BioWarmteCentrale de Purmer die vier grote ‘houtkachels’ heeft staan waar jaarlijks 100.000 ton houtsnippers (houtige biomassa) van Staatsbosbeheer wordt verstookt. Deze houtsnippers zijn een bijproduct uit het reguliere beheer van bos, natuur en landschap. Hout is een duurzame, hernieuwbare grondstof en CO2 neutraal. Bij verbranding van houtsnippers neemt namelijk de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet toe. Wilt u weten hoe de BioWarmteCentrale werkt? Bekijk het hier:

Paper for Paper
Paper for Paper houdt zich bezig met de recycling van papier: papier niet alleen ophalen en recyclen, maar ook weer terug leveren als nieuw papier. Ondernemers kunnen hun oude papier laten ophalen en verwerken, zelfs op een beveiligde manier. Daarna kunnen ze het gerecyclede papier weer terugkopen in de vorm van hoogwaardig hygiënepapier, zoals toiletpapier en handdoekjes, of als kantoorpapier.

CirTec
CirTec is een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van technologie voor hergebruik van grondstoffen uit rioolwater en inzet van laagwaardige energie.  Zo kan gebruikt toiletpapier worden teruggewonnen uit het huishoudelijk afvalwater. In het rioolwaterzuiveringsproces kost het afbreken van toiletpapier veel geld en energie. ‘Toiletpapier valt in het riool uiteen in vezels. CellCap is een proces gebaseerd op fijnzeeftechniek, dat deze vezels op ingenieuze wijze uit het rioolwater zeeft. De reststroom die daarbij ontstaat, zogenaamd zeefgoed, bestaat voor 70 tot 80% uit cellulose, een grondstof die op verschillende manieren hergebruikt kan worden.’

Maar daar houdt het voor CirTec niet op. ‘We zoeken actief naar mogelijkheden voor het verwerken van deze cellulose in producten. Het zeefgoed van de RWZI Beemster wordt bijvoorbeeld door afvalopwerkingsbedrijf Attero met behulp van enzymen omgezet in suikers en daarna omgezet in polymelkzuur. Polymelkzuur (PLA) is een bioplastic dat, veel sneller dan reguliere plastics, wordt afgebroken. Op de RWZI Geestmerambacht staat de Cellvation installatie die gebruikt toiletpapier terugwint uit het huishoudelijk afvalwater. CirTec deze Cellvation technologie samen met KNN Cellulose ontwikkeld om dit gebruikte toiletpapier uit rioolwater te halen en te recyclen tot grondstof (cellulose). In november 2017 hebben we de Aquatech Innovation Award gewonnen voor deze innovatie. De cellulose wordt gebruikt in asfalt, zoals in Friesland en bouwmaterialen zoals bio-composiet, waar onder meer bruggen van gemaakt worden.’