Weert - Yuhang (Hangzhou)

De gemeente Weert onderhoudt sinds oktober 2009 officiële contacten met de stad Hangzhou en in het bijzonder het district Yuhang van deze stad. In maart 2013 is deze relatie bezegeld met een verzusteringsovereenkomst tussen Weert en Yuhang. Economie, cultuur en toerisme vormen belangrijke pijlers onder deze verzustering.

Foto van Hangzou. 

Foto van Hangzou/ Ondertekening relatie

Doelstellingen van de stedenband

  • Chinese bedrijven vestigen zich in de regio Weert als thuisbasis voor de Nederlandse of Europese markt. Dit brengt investeringen met zich mee en kan zorgen voor werkgelegenheid in de regio.
  • Bedrijven uit Weert komen gemakkelijker in contact met overheid, investeerders en ondernemers in China, met name in de regio Hangzhou. De zusterrelatie fungeert als toegangspoort voor de Chinese markt van 1,3 miljard consumenten.
  • Culturele, sportieve, toeristische en educatieve uitwisselingen die een schat aan kennis, ervaringen en een verbreding van de internationale mogelijkheden opleveren.
  • Uitdragen van onze regio als toeristische en recreatieve trekpleister. Denk daarbij aan bijvoorbeeld paarden- en golfsport, maar ook aan jaarlijkse evenementen.

Het doel om met Hangzhou´s district Yuhang een stedenband aan te gaan ligt in de eerste plaats op economisch gebied. Het aangaan van een stedenband kan leiden tot nieuwe exportkansen voor het regionale bedrijfsleven en kan tegelijkertijd leiden tot het binnenhalen van nieuwe opdrachten en activiteiten uit en in China. Daarnaast biedt samenwerking tussen de lokale overheden de mogelijkheid aan instellingen en instituten voor verdere samenwerking met China en draagt het zodoende  bij aan een verdere ontwikkeling van de regio. Ook op het gebied van toerisme, onderwijs en cultuur. De gemeente Weert is ervan overtuigd dat cultuur een belangrijke schakel is in de economische samenwerking tussen Nederland en China. De economische samenwerking met China is zeker in deze economisch moeilijke tijd een uitgelezen kans.

Kansen voor de economie
China behoort tot de belangrijkste opkomende economieën in de wereld. China vormt samen met Brazilië, Rusland en India de "Grote Vier”, ook wel genoemd de “BRIC landen". Er is de laatste jaren een duidelijke groei te zien van Chinese investeerders in West-Europa. Daarnaast groeit de welvaart in China zelf, met name in de steden. Een hechte samenwerking met China biedt grote kansen voor de economie in onze (Eu)regio, zowel voor de Chinezen die bij ons willen investeren alsook voor onze bedrijven die met China zaken willen doen.

In China speelt de overheid een grote rol in de economie. Dat betekent dat ondernemers de overheid nodig hebben, als zij een voet aan de grond willen krijgen in dit land. Dit geldt in het bijzonder voor buitenlandse ondernemers. In het zaken doen met China is het opbouwen van een relatie een basisvoorwaarde.

 

Bron: www.weert.nl